Ziua Unirii Principatelor Române sărbătorită în Parohia Independenta

Grupul catehetic „Sfântul Atanasie”, al parohiei Independența, din Protopopiatul Călărași a marcat evenimentul Unirii Principatelor Române, duminică, 21 ianuarie 2024, la ora de cateheză unde, părintele paroh Gheorghe Marcian le-a explicat copiilor faptul că 24 Ianuarie este o sărbătoare națională cu un profund caracter patriotic dar și bisericesc, deoarece Unirea Moldovei cu Țara Românească s-a realizat și prin efortul Bisericii noastre dreptmăritoare. Ierarhii și preoții ortodocși au militat activ pentru realizarea Unirii celor două țări românești, ca deputați în Adunările ad-hoc și în Adunările elective, prin trimiterea de pastorale, prin articole și apeluri în presa timpului, prin întocmirea și săvârșirea de rugăciuni speciale, prin îndrumarea credincioșilor.

Biserica Ortodoxă a contribuit decisiv la realizarea acestui deziderat național. Fără implicarea Bisericii, Unirea Principatelor Române nu s-ar fi realizat, deoarece reprezentanții guvernelor moldovene și muntene (caimacamii Alexandru Ghica și Teodor Balș), sprijiniți de Poarta Otomană au fost ostili Unirii. Slujitorii Bisericii au inițiat o adevărată campanie de susținere a Unirii Principatelor.

Părintele Gheorghe Marcian i-a îndemnat pe copii să-i mulțumescă Bunului Dumnezeu pentru darul unității naționale pe care trebuie să-l prețuiască la fel ca pe un mărgăritar de mare preț și să-l cultive ca pe un simbol al demnității poporului român. Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitului Nifon al Țării Românești, Mitropolitului Sofronie Miclescu al Moldovei și tuturor celor ce au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române să le arate cuvenita recunoștință. Copiii îmbrăcați în costume populare, au intonat Imnul Național, au interpretat cântece patriotice, au dansat Hora Unirii și au vizionat o prezentare despre acest eveniment, iar cei mici au colorat imagini dedicate acestei zile.

La final, părintele a mulțumit bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra sa și a parohiei pe care o păstorește si le-a dăruit copiilor dulciuri.

La mulți ani români! La mulți ani România!

A consemnat preacucernicul părinte paroh, Gheorghe Marcian, de la parohia Independența, Protopopiatul Călărași.

 

Related Posts

Sari la conținut