Pelerinaj spiritual în Dobrogea străbună

Într-o zi însorită de octombrie a anului 2023, cu binecuvântarea Preasfințitului Vincențiu Episcopul Sloboziei și Călărașilor  un grup de pelerini din Parohia Independența, însoțiți de Preacucernicul Părinte Dănuț Noapteș,  au pornit în Dobrogea străbună pentru a descoperi locurile  pe care odinioară au  pășit Sfântul Apostol Andrei, Sfântul Apostol Filip și mai apoi ucenicii lor: episcopii, preoții, diaconii, monahii și mărturisitorii creștini care au poposit mai târziu și în celelate zone ale țării noastre.

Sunt numeroase vestigiile care s-au descoperit pe teritoriul Dobrogei – ţinut care păstrează ca într-un muzeu în aer liber urmele strămoşilor noştri – ele ne aduc preţioase dovezi cu privire la naşterea poporului român pe aceste meleaguri din vechea populaţie autohtonă daco-romană, aflată în permanentă comuniune cu fraţii de peste Dunăre, din ţinuturile care vor deveni, peste secole, cele trei provincii româneşti: Muntenia, Moldova şi Transilvania. Numeroasele descoperiri arheologice demonstrează totodată faptul că pe teritoriul Dobrogei s-a desfăşurat o intensă viaţă socială, economică, culturală şi spirituală, în strânsă legătură cu civilizaţia greco-romană.

Dintre obiectivele vizitate amintim: Mănăstirea Dervent, Mănăstirea Peștera Sf. Apostol Andrei, Mănăstirea Lipnița, Mănăstirea Poarta Albă și Mănăstirea Sf. Ioan Casian.

Alături de marea însemnătate pe care o are în formarea şi dezvoltarea poporului nostru, ţinutul Dobrogei şi-a adus o contribuţie covârşitoare şi de netăgăduit şi la spiritualitatea acestuia, fiind primul pământ românesc care a luat contact cu Evanghelia lui Hristos. Din acest motiv, teritoriul dintre Dunăre şi Mare este deseori numit „Bethleemul românesc”.

Și acest pelerinaj nădăjduiesc să reprezinte un punct important al misiunii mele în parohie și care să contribuie la sporirea duhovnicească a credincioșilor încredințați spre păstorire la hirotonie.

A consemnat părintele Dănuţ Noapteş, preot II la Parohia Independenţa din Protopopiatul Călăraşi.

Related Posts

Sari la conținut