Șezătoare „Învățăm să facem lucruri pentru noi” în parohia Independența

Duminică, 02 aprilie 2023, în Parohia Independenta din Protopopiatul Călărași, în cadrul proiectului „Punți peste generații întru slava lui Dumnezeu”, am desfășurat o activitate catehetica de tip șezătoare, având ca invitate câteva  bunicuțe, împreună cu copiii de la cateheză. Șezătoarea este locul unde trecutul se întâlnește cu prezentul, bătrânii cu tinerii și împreună duc tradiția mai departe.

Șezătorile se organizau în serile lungi de iarnă, cu excepția zilelor când nu se torcea, a duminicilor și a zilelor de sărbătoare. Șezătorile au fost și încă pot fi de cele mai multe ori adevărate locuri de întâlnire, de socializare  între membrii comunității, unde se învață diferite lucruri utile mai ales de către tineri.

Pentru că la șezătoare se îmbină utilul cu plăcutul, copiii au observat și li s-a explicat cum lucrau doamnele prezente la dărac, cu andrelele, la tors, cu rășchitoarea, coseau, etc.

La șezătoare femeile pregăteau produse tradiționale specifice întrunirii cum ar fi: scovergi, boabe de porumb fierte, păsat, floricele etc. Copiii au degustat și ei aceste produse tradiționale pregătite de bunicuțe. Șezătorile aveau și rolul de a implica tineretul în activități tradiționale și a le transmite mai departe generațiilor viitoare.

Prin urmare, mici și mari, respectăm îndemnul divin din Cartea Facerii, 3,17-19, conform căruia prin muncă omul își va asigura hrana. Copiii au rostit rugăciuni și le-au cântat cântece religioase bunicuțelor care dădeau de zor din mâini. Activitatea s-a desfășurat în urma colaborării preotului Gheorghe Marcian, a doamnei preotese Gheorghe Mariana si a doamnei preotese profesor de limba și literatura română, Rusu Petronela, de la Școala Gimnazială „George Vâlsan”  Independența.

Vom continua si altă dată, a spus părintele, aceste tradiții și obiceiuri în rândul tinerilor pentru a le insufla dragostea pentru valorile neamului românesc.

A consemnat preacucernicul părinte paroh Gheorghe Marcian, de la parohia Independența, Protopopiatul Călărași.

Related Posts

Sari la conținut