Acţiune literară – Săptămâna Eminescu, la Parohia Sfânta Mare Muceniță Anastasia din Călărași

Ziua Culturii Naţionale, a fost aniversată la Parohia Sfânta Mare Muceniţă Anastasia din Protopopiatul Călăraşi, unde săptămâna 15 – 17 ianuarie 2021, a cuprins mai multe acţiuni culturale, având în centru tema ,,Eminescu – omul deplin al culturii româneşti”. Aceasta temă de reflecţie asupra culturii române a avut ca scop trezirea esenţei românismului în sufletul fiecărui participant.

Ziua de 15 ianuarie, data nașterii poetului național Mihai Eminescu, a devenit încă din anul 2010 și Ziua Culturii Naționale, iar prin ședința de lucru din 28 februarie 2013, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca această zi să fie aniversată prin programe speciale în toate eparhiile ortodoxe române din țară și străinătate.

În deschidere, părintele Vasile Viorel Dinu a vorbit despre amprenta puternică pe care Mihai Eminescu a lăsat-o în cultura română, dar și despre modul în care familia Eminescu, poetul însuşi, a trăit relaţia cu Ortodoxia, sincer şi evlavios, cu speranţă şi respect, întocmai unor buni creştini. 

Acest lucru îl mărturiseşte însuşi Eminescu, atunci când spune: ,,Istoria omenirii este desfăşurarea cugetării lui Dumnezeu. Nu se mişcă un fir de păr din capul nostru fără ştirea lui Dumnezeu”.

După aceea, copiii Școlii Gimnaziale nr. 2 din comuna Modelu, coordonați de către doamna Alina Mincu, au recitat poezii ale marelui poet, apoi au adus „Odă lui Eminescu” prin scrierile altor făuritori de limbă română care au vorbit despre – poetul nepereche: Mircea Mincu  – Voievodul Stelar, Eminescu de Grigore Vieru, Dor de Eminescu de Adrian Păunescu. 

Apoi, credincioșii prezenți s-au bucurat de un deosebit moment pregătit de corala parohiei, care a recitat poezii și a interpretat melodia scrisă de către soții Ion și Doina Aldea Teodorovici.

Acțiunea a fost apreciată de toți cei prezenți, iar copiii au primit dulciuri arătând că, deși distinct, credința și cultura se întrepătrund și se conțin reciproc.

A consemnat preot Dinu Vasile Viorel, protopop al Protopopiatului Călăraşi.

 

Related Posts

Sari la conținut