Rolul duhovnicului în viața credincioșilor și în viziunea unor mari duhovnici ai Bisericii Ortodoxe Române

  „Cununa tuturor faptelor bune rămâne dragostea. Aceasta duce sufletul de la poarta Cerului înaintea tronului Preasfintei Treimi”, ne sfătuia părintele Cleopa, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României, dăruit cu harul iubirii, al smereniei și al credinței nestrămutate”.

 

În cadrul concursului catehetic dedicat „Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și „Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei si Călărașilor, în data de 16 februarie 2025 grupul catehetic ,,Sfântul Atanasie al parohiei Independența din Protopopiatul Călărași  s-au reîntâlnit, sub îndrumarea preotului paroh Gheorghe Marcian și a doamnei preotese Gheorghe Mariana pentru a desfășura o alta tema a proiectului.

Părintele Gheorghe Marcian a susținut cateheza cu titlulRolul duhovnicului în viața credincioșilor si în viziunea unor mari duhovnici ai Bisericii Ortodoxe Române”. 

Copiii au ascultat importanța și necesitatea Sfintei Taine a Spovedaniei pentru creștini, taină absolute necesară omului pentru dobândirea mântuirii. Din această cateheză, copiii au înțeles că rolul preotului duhovnic, în virtutea puterii cu care a fost investit de către Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, este acela de a vindeca și ușura sufletul omului de ce este rău și împovărător, dacă acesta se căiește. 

Prin căință se înțelege părerea de rău pentru toate faptele rele făcute cu lucrul, cu cuvântul sau cu gândul și făgăduința sinceră înaintea lui Dumnezeu că se va îndrepta. Activitatea a început cu vizionarea unui scurt documentar intitulat „Mari duhovnici ai neamului”, care a oferit copiilor ocazia de a-și exprima gândurile și de a pune întrebări, contribuind astfel, la un dialog interactive și constructiv. Fiecare copil a primit câte o carte unde a cautat citate de la Sfinții Părinți, despre duhovnici, de asemenea au menționat și calitățile unui bun duhovnic.

Tot aici, părintelele a vorbit despre marii duhovnici români, prezentându-se succinct viata si activitatea acestora, precum Părintele Arsenie Boca, Părintele Cleopa Ilie, Părintele Paisie Olaru, Părintele Iustin Pârvu, Părintele Sofian Boghiu,Părintele Ilie Lăcătușu, Părintele Dumitru Stăniloae, Părintele Teofil Parâian. Marii duhovnici ai României sunt sfinții de lângă noi.

Aici, copiii au primit tot felul de informații printre  care și cine poate fi duhovnic. Părintele  Gheorge Marcian le-a explicat copiilor că nu toți preoții au dreptul de a fi duhovnici. 

Duhovnicia o primesc anumiți preoți de la episcopul locului, printr-o delegație special numită ,,hirotesie’’. S-a pus accentul pe imaginea preotului duhovnic, ca urmaș al preoției Mântuitorului Iisus Hristos, având misiunea de a fi mijlocitor între puterea divină și oameni, de intermediar între cer și pământ. Duhovnicul trebuie să aibă calități înalte și viață exemplară, punctul de plecare spre această slujire fiind iubirea față de Dumnezeu și în aceeași măsură față de cel păstorit.

       Marii duhovnici ai României sunt și mai aproape de Dumnezeu prin faptele și credința lor. Vii sau trecuți la cele veșnice, ei ne rămân alături și ne sunt modele pentru o viață exemplară. Iar duhovnicul cu har le amintea deseori cuvintele Psalmistului: Smeritu-m-am și m-am mântuit!

A consemnat preot paroh Marcian Gheorghe.