Postul, rugăciunea și iertarea - mijloace ale desăvârșirii

,,Postul este luminare a sufletului, pază a minții, sănătate a trupului, iertare a păcatelor, ușă și desfătare a Raiului”. (Treapta 14), spune Sfântul Ioan Scărarul’’

            În Duminica a doua din Postul Mare, care este dedicată pomenirii Sfântului Grigorie Palama, un mare teolog și apărător al vieții spiritual ortodoxe, în Parohia Independența din Protopopiatul Călărași, copiii grupului catehetic ,,Sfântul Atanasie’’ al parohiei, au participat la cateheza intitulată ,,Postul, rugăciunea și iertarea, mijloace ale desăvârșirii’’, susținută de părintele paroh Gheorghe Marcian.

Părintele le-a explicat copiilor minunile Sfântului Grigorie Palama, apoi a dat curs citirii unor versete de la Sfinții Părinți despre ,,Post și rugăciune’’. Perioada în care suntem – cea a Postului Mare, cel mai lung post din an – este una dintre acelea în care încercăm atât cât ne stă în putință să ne îndreptăm mai mult spre biserică, să nu mâncăm de dulce, să căutăm ca în conduita noastră să presărăm activități și gânduri în care ne conectăm cu Dumnezeu și în care ne suntem mai aproape unii celorlalți.

Misiunea noastră în această perioadă a Postului Mare este nu numai de a posti, ci și de a face cât mai multe fapte bune, de iubirea aproapelui și de a  ierta. Postul, rugăciunea și dragostea sunt mijloace prin care ne despovărăm inimile și le facem locaș harului și luminii lui Dumnezeu” –a mărturisit părintele paroh Gheorghe Marcian.

       Sfântul Grigorie Palama arată că ,,firea înțelegătoare și rațională a sufletului fiind zidită împreună cu trupul pământesc a primit de la Dumnezeu Duhul de viață făcător prin care ține la un loc și face viu trupul unit cu el", iar Sfântul Serafim de Sarov spune că: ,,Postul stă nu numai în a mânca rar, ci în a mânca puțin; și nu numai în a mânca odată, ci în a nu mânca mult. Nechibzuit este postitorul care așteaptă până la ceasul mesei ca atunci să se dea mâncatului cu nesaț atât cu trupul, cât și cu mintea.

Postul – după mărturisirea Marelui Vasile – este cea mai veche poruncă dată omului de Dumnezeu. Căci zicea cest mare părinte al Bisericii lui Hristos: „Cucerește-te și sfiește-te, omule, de bătrânețea și vechimea postului, pentru că de o vechime cu lumea este porunca postului.

Căci în Rai s-a dat această poruncă, atunci când a zis Dumnezeu lui Adam: Din toți pomii Raiului poți să mănânci, dar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit. (Fac. 2, 16–17)”.

Părintele Ilie Cleopa menționează că „Postul adevărat este cel duhovnicesc, însoțit de rugăciune și fapte de milostenie. Postul nu este doar abținerea de la mâncăruri de origine animală, ci și păzirea curățeniei trupești și sufletești.

Când postim de bucate, să postească și limba, să nu vorbească de rău, să nu spună glume, să nu săvârșească desfrâuri și răutăți. Să postească și ochiul, să nu privească la fărădelegi. Să postească urechea de la cântări și de la petreceri.”

Sfinții Părinți ai Bisericii lui Hristos laudă și recomandă postul cu multă stăruință. Iată ce spune Sfântul Ioan Gură de Aur: „Postul potolește zburdălnicia trupului, înfrânează poftele cele nesățioase, curățește și înaripează sufletul, îl înalță și-l ușurează”. Postul e prima poruncă de stăpânire de sine. 

Postul și rugăciunea sunt două mijloace prin care curățim firea de patimi. 

Toți oamenii care s-au apropiat de Dumnezeu și-au smerit sufletul cu rugăciune și post. 

Sfinții Părinți ne spun că pentru cei ce vor să se mântuiască, postul și rugăciunea sunt precum două aripi la o pasăre ce zboară. 

Cu rugăciunea fără înfrânare nu facem nimic, la fel cum nu facem nimic cu înfrânarea fără rugăciune, căci fără înfrânare suntem cuprinși de patimi, și rugăciunea ar fi cum am cere ceva ce nu vrem , iar fără rugăciune nu mai avem legătura cu Dumnezeu, și atunci înfrânarea nu mai are sens. Mântuitorul arată că puterea duhovnicească de a învinge duhurile necurate se realizează prin ,,rugăciune si post" (Matei 17, 21). 

Prin rugăciune sufletul nostrum intră în comuniune cu Dumnezeu. Rugăciunea și dragostea reprezintă un adevăr definitoriu postului ca exercițiu ascetic și ca instrument al rugăciunii. 

Să avem, așadar, o perioadă de post cât mai tihnită și liniștită și să punem în practică această înțelegere a aproapelui nu doar în perioadele posturilor, cât și în celelalte zile ale vieții.

La finalul orei de cateheză, copiii l-au sărbătorit pe părintele Gheorghe Marcian la împlinirea frumoasei vârste de 56 de ani, cu bunătăți pregătite de doamna preoteasă Gheorghe Mariana.

          Vă doresc un post binecuvântat să aveți în continuare!

A consemnat preot paroh Marcian Gheorghe.