„Fericiți cei curați cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu!”
Cu arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu, în data de 7 și 8 octombrie 2024, un grup de 57 de pelerini din Călărași au mers în pelerinaj la Mănăstirile din Moldova însoțiți de părintele paroh Gheorghe Marcian, de la Parohia Independența, Protopopiatul Călărași. Pelerinajele sunt prilej de bucurie duhovnicească, întărire în credință și îmbogățire spiritual-duhovnicească, dar și culturală. Pelerinii sunt acei oameni care doresc să viziteze și să cinstească locurile sfinte biblice, moaștele sfinților, icoane făcătoare de minuni sau locurile unde trăiesc sau au trăit și s-au nevoit mari duhovnici.
Prima zi de pelerinaj a început cu vizitarea mănăstirilor: Mănăstirea Sfânta Treime, Mănăstirea Dălhăuți, Mănăstirea Brazi, Mănăstirea Trotușani. Credincioșii au continuat itinerariu cu vizitarea în duh de rugăciune și smerenie și locuri pline de sfințenie din municipiul Iași: Catedrala Mitropolitană „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”. La ceas de seară am poposit la Mănăstirea Hadâmbu, una dintre cele mai frumoase mănăstiri din zona Iașului. Tezaurul ei cel mai de preț este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la care mii de credincioși îngenunchează, primind mângâiere și vindecare.
În cea dea doua zi a pelerinajului credincioșii au avut bucuria de a participa la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, apoi ne-am continuat călătoria spre Iași, spre Moldova Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și spre Mănăstirea Vlădiceni, cu trecere pe la părintele Calistrat și întâlnire cu părintele stareț Arsenie Butnaru. Aici ne-au fost citite câteva rugăciuni de binecuvântare, de înduhovnicire și spor în toate. Plecând de aici, încărcați duhovnicește, ne-am continuat rugăciunile la Mănăstirea Movila lui Burcel și Mănăstirea Bujoreni.
Credincioșii s-au întors din pelerinaj mult mai întăriți duhovnicește, cu mai multe informații atât despre locurile vizitate, cât și despre cei care au pășit înaintea lor pe acolo, care s-au nevoit și s-au rugat pentru întreaga omenire. Pelerinajul este un prilej de mărturisire a credinței.
„Unele icoane sunt vindecătoare de boli, izgonitoare de duhuri rele, iar altele sunt aducătoare de ploi binecuvântate și protectoare ale mănăstirilor și familiilor credincioase. Fără îndoială, toate icoanele sunt făcătoare de minuni și ajutătoare credincioșilor. Dar unele poartă o harismă specială, pe care o simte numai cel ce se roagă mult și cu lacrimi în fața sfintelor icoane.” (Arhimandritul Ioanichie Bălan).
Tocmai de aceea, pentru a aduce folos duhovnicesc în viața noastră, pelerinajul trebuie pregătit din vreme, iar purtarea noastră și raportarea la semeni în timpul acestui pelerinaj, trebuie să fie aceiași ca și în toată vremea vieții noastre, adică încărcată de dragoste. Numai așa pelerinajul va aduce mângâiere și bucurie în inimile noastre. Aducem recunoștință Maicii Domnului, Sfânta Cuvioasa Parascheva și tuturor sfinților la care am fost învredniciți să ne închinăm în acest pelerinaj.
„Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu” (Matei 6, 33). Călăuzitorii noștri în această călătorie sunt sfinții Bisericii, care prin viața lor curată, închinată slujirii lui Dumnezeu și oamenilor, au urmat cuvintele Evangheliei lui Hristos, fiind astfel pentru noi modele desăvârșite de viață creștină.
A consemnat preacucernicul părinte paroh Gheorghe Marcian, de la parohia Independența, Protopopiatul Călărași.




















