Ca profesor de religie ortodoxă, am avut bucuria și onoarea de a însoți elevii la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă – ediția 2025, desfășurată la Slobozia, județul Ialomița, în perioada 23-27 aprilie. A fost un eveniment care a depășit granițele unei simple competiții școlare, transformându-se într-un adevărat exercițiu de comuniune, de credință și de reflecție profundă asupra rolului religiei în viața tinerilor.
Cei peste 300 de elevi din întreaga țară au demonstrat, prin lucrările lor, nu doar o bună pregătire teologică, ci și o reală înțelegere a misiunii Bisericii.
Slobozia ne-a întâmpinat cu ospitalitate, iar organizatorii – Episcopia Sloboziei și Călărașilor, Inspectoratul Școlar Județean Ialomița și autoritățile locale – au creat un cadru demn pentru desfășurarea acestei etape naționale. Activitățile spirituale (participarea la Sfânta Liturghie, momentele de rugăciune comună), cele culturale (vizitele la Catedrala Episcopală, la mănăstirile din zonă) și întâlnirile cu personalități ale teologiei românești au oferit elevilor experiențe memorabile.
Subiectele propuse la proba scrisă au fost bine echilibrate, solicitând elevilor atât cunoștințe doctrinare, cât și capacitate de reflecție și exprimare clară a credinței.
Pentru mine, această olimpiadă a fost o confirmare a faptului că religia este încă vie în sufletul tinerilor. Într-o lume în care valorile se diluează tot mai ușor, am întâlnit aici tineri care caută sens, care pun întrebări esențiale și care îndrăznesc să mărturisească credința. Această trăire autentică este cea mai valoroasă „premiere” pe care o putem oferi și primi în cadrul unei olimpiade.
Olimpiada de la Slobozia nu a fost doar o competiție, ci o adevărată școală a sufletului. Îi felicit pe toți elevii participanți, pe colegii profesori implicați în pregătirea lor și pe organizatori, care au știut să transforme acest moment într-o mărturie vie a frumuseții credinței ortodoxe. Plec din Slobozia mai bogată sufletește și mai încrezătoare în misiunea noastră, a profesorilor de religie: aceea de a semăna lumină, adevăr și nădejde în inimile tinerilor.
Lotul olimpicilor care a reprezentat Județul Călărași a fost format din:
Zorzor Matei (Școala Gimnazială „Spiru Haret” Oltenița – Prof. îndrumător Dobre Sebastian), clasa a VIII-a – MENȚIUNE (nota: 9.40);
Stan Oana Editha (Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” - Călărași – Pr. Prof. îndrumător Butoi Alin), clasa a VII-a – PREMIUL SPECIAL (nota: 9.00);
Bigan Sarah Cristiana (Școala Gimnazială „Constantin Teodorescu” Șoldanu – Prof. îndrumător DULCEAȚĂ Sorina Eliza), clasa a VI-a - PREMIUL SPECIAL (nota: 8.90);
Marandici Anna (Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” - Călărași – Prof. îndrumător Dima Nicoleta), clasa a VIII-a - PREMIUL SPECIAL (nota: 8.90);
Oancea Daria Maria (Școala Gimnazială Nr. 1 Lehliu Gară – Prof. îndrumător Alexa Elena), clasa a VI-a (nota: 8.60);
Sandu Gabriel Damian (Școala Gimnazială Nr. 1 Frumușani – Pr. Prof. îndrumător Ioniță Dănuț), clasa a V-a (nota: 8.10).
A consemnat Dulceață Sorina Eliza, Școala Gimnazială „Constantin Teodorescu” – Șoldanu, profesor însoțitor I.S.J. Călărași (Clasele V-VIII).



