,,Eu nu văd nimic, eu nu știu nimic, eu mă rog, și primul gând care vine în inima mea îl știu ca și cuvânt de la Dumnezeu și pe acela îl dau. E Dumnezeu care știe taina vieții tale și taina inimii tale. Eu sunt numai un duhovnic” Sfântul SERAFIM de Sarov
Duminică, 2 martie 2025, cu arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, în Parohia Independența din Protopopiatul Călărași a fost susținută tema; ,,Duhovnicul meu, călăuza mea!’’, din cadrul concursului catehetic dedicat „Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și „Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”.
Tema a fost susținută de părintele Gheorghe Marcian despre importanța duhovnicului din viața fiecăruia, cum ne-am ales duhovnicul, ce ajutor putem dobândi din relația cu aceștia, ce mari duhovnici ai țării cunoaștem.
Copiii au ascultat cu mare bucurie cuvintele spuse de părintele despre cum să ne alegem duhovnicul antrenându-se apoi în discuții cu părintele pentru a afla cât mai multe cunoștințe.
După vârsta de 7 ani, copilul nu se mai poate împărtăși nespovedit, deoarece el are conștiința faptelor sale. Copilul trebuie îndrumat de părinți să își găsească un duhovnic care îi va fi un părinte spiritual, alături de care își v-a construi drumul duhovnicesc.
Apoi, trebuie să-l cercetăm pe duhovnic, să mergem la Biserică, să-i ascultăm predicile, și vom simți imediat dacă sufletul nostru se atașează de biserica în care el slujește. La duhovnic trebuie să mergem cu inima deschisă, să fim sincere și să ne rugăm înainte ca Dumnezeu să pună în graiul lui învățătura de care avem nevoie. Este bine, să ne spovedim de mici la un singur părinte pentru că pe parcurs el ajunge să ne cunoască, ne devine prieten, ne cunoaște sufletul și știe ce sfat să ne dea.
Dar să știți că voi nu preotului vă spovediți, ci Domnului Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, Care este în ceruri și vrea ca noi să ne mântuim. Duhovnicul niciodată nu te va primi să te certe, el se poartă cu blândețe și iubire, toate le înțelege și e dispus să se roage pentru tine și pentru familie, pentru că însuși Iisus Hristos este iubirea și mângâierea noastră: „Luați Duh Sfânt, cărora le veți dezlega păcatele, acelea vor fi dezlegate, cărora le veți ține, acelea vor fi ținute”.
Este greu de găsit, dar nu-ți trebuie prea multă bătaie de cap ca să recunoști un povățuitor duhovnicesc. Cel care caută cu adevărat un povățuitor duhovnicesc, la momentul potrivit, îl va simți. Sufletul simte cui trebuie să i se încredințeze, căci Dumnezeu este Cel Care pune în inimă dragostea față de cel căruia ți-a rânduit să îi urmezi.
Cum recunoaștem un povățuitor duhovnicesc? Unii Sfinții Părinți indicau trei criterii: să fie înalt la înțelegere, smerit la cuget și blând în toată purtarea, el este doctor al sufletelor.
Înainte de a căuta duhovnic trebuie să îi înțelegem menirea. Astfel, Sfântul Părinte Arsenie Boca spunea: „Cine nu înțelege că duhovnicul este cel pe care Iisus Hristos l-a lăsat să ierte păcatele oamenilor, în fața căruia omul să-și plece capul și mândria, acela e un om pierdut, căci Iisus Hristos a zis Apostolilor: «Iată, vă dau vouă putere de a lega și dezlega păcatele oamenilor».
Deci, Hristos nu a dat această putere la toată lumea, ci numai Apostolilor și apoi ei au sfințit episcopi și preoți prin punerea mâinilor pe capul lor.
Așa că orice mijlocire de împăcare a omului cu Dumnezeu se face prin preot”. „Adevăr vă grăiesc: Oricâte veți lega pe pământ vor fi legate și în cer, și oricâte veți dezlega pe pământ vor fi dezlegate și în cer” (Matei 18, 18).
Tot părintele Arsenie spunea că duhovnicul e bine să-l mângâie pe credincios, să-l îmbărbăteze, să-i arate calea cea bună, să nu îngrămădească piedici prin multe canoane, care fac sufletul și mai chinuit.
Există duhovnici ai neamului al căror cuvânt și a căror învățătură se adresează tuturor credincioșilor. Câteva exemple avem: pe părintele Cleopa, părintele Stăniloae, părintele Galeriu, părintele Teofil s.a. Duhovnicul adevărat este un prieten al lui Dumnezeu de care avem absolută nevoie ca să ajungem și noi prieteni ai Lui.
Îmi doresc ca toți copiii să-l roage pe Hristos să le dea un duhovnic și să sădească în inimile lor dragostea Sa. Un post binecuvântat să aveți cu bucurii duhovnicești!
A consemnat preot paroh Marcian Gheorghe.




