Concursul Național Catehetic 2025 a debutat în Parohia Independența

Cu arhiereasca binecuvântare și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Vincențiu Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Duminică, 2 februarie 2025, în Parohia Independența din Protopopiatul Călărași s-a desfășurat prima activitate din cadrul Concursului National Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe - moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri” din cadrul Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Romane și Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.

Activitatea catehetică a debutat prin rostirea de către grupul catehetic „Sfântul Atanasie” al parohiei, coordonați de către doamna preoteasă Gheorghe Mariana, a  rugăciunii „Tatăl nostru”, după care părintele paroh Gheorghe Marcian a susținut cateheza „Patriarhi ai României și Autocefalia”. Copiii au aflat că anul acesta este un an plin de evenimente pentru Biserica Ortodoxă Română, deoarece pe 4 februarie 2025 se împlinesc 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române și cu această ocazie vor fi proclamați 16 duhovnici mărturisitori români, printre care și părintele Arsenie Boca, iar în data de 25 aprilie 2025, se împlinesc 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Prin cuvintele mărturisite de părintele paroh Gheorghe Marcian, copiii au avut ocazia să aprofundeze semnificația istorică și teologică a autocefaliei, ca expresie a independenței administrative a Bisericii Ortodoxe Române, precum și rolul esențial al Patriarhatului în păstrarea unității și comunității în viața Bisericii. Autocefalia desemnează independența unei unități bisericești, constituită la nivel Sinodal în cadrul Ortodoxiei Ecumenice, față de o altă unitate bisericească, de același nivel organizatoric, înțeleasă în plan jurisdicțional, administrativ și nu în planul învățăturii de credință, unde se păstrează în mod firesc și ferm o unitate între Bisericile Ortodoxe surori. Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române a fost recunoscută oficial de către Patriarhia Ecumenică în anul 1885. Principalele idei despre toți Patriarhii Bisericii Ortodoxe Române și până în prezent au fost expuse într-o prezentare Power Point și pe un flipchart.

Această cateheză a contribuit la consolidarea cunoștințelor religioase ale copiilor, părintele punând accent pe înțelegerea valorilor și tradițiilor ortodoxe, precum și pe importanța unității și diversității în viața Bisericii. Această activitate catehetică a fost un prilej de comuniune și de îmbogățire spirituală, încurajând copiii să devină martori activi ai credinței lor în viața de zi cu zi. 

A consemnat preacucernicul părinte Gheorghe Marcian, de la parohia Independența, Protopopiatul Călărași.