ARTICOLE
OCT
08
FRI

Consfătuirea profesorilor de religie din județul Ialomița

Categoria Protopopiate    |     11:01

Consfătuirea profesorilor de religie din județul Ialomița

Galerie foto

          Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, joi, 07 octombrie 2021, preacucernicul părinte profesor Ion Marian, inspector pentru religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Ialomița, a organizat consfătuirea județeană a profesorilor de religie din județ. La ceas de vecernie, părintele inspector a prezentat agenda de lucru din care amintim: cadrul legislativ, programe și manuale școlare, grade didactice, activități metodice, recomandări și diverse. A fost prezentată tema anului 2022 - Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, îndemnându-i pe cei prezenți să participe la activități și concursuri, împreună cu elevii lor.

          Întâlnirea a fost onorată de oaspeți de seamă din care amintim pe doamna inspector general adjunct Prelucă Carmelușca, domnul inspector general pentru religie conf. Dr. Univ. Vasile Timiș, domnul consilier al ministrului educației Romeo Moșoiu, preacucernicul părinte George Jambore, consilier patriarhal și domnul inspector cultural, Adin Diaconescu, din partea Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. Fiecare interlocutor a vorbit despre importanța religiei în viața copiilor, a principiilor morale în deprinderea unui caracter creștin, a exemplului de bunătate și iubire, pe care, profesorul, trebuie să le arate elevilor. 

          Domnul inspector general pentru religie conf. Dr. Univ. Vasile Timiș a vorbit despre provocările didacticii și psihologiei religioase, cum ar fi: 

          -       discursul religios în contextul provocărilor eclesiale, educaționale și sociale ale secolului XXI;

          -       valențe și implicații cognitiv-comportamentale ale educației și experienței religioase;

          -       abordarea interdisciplinarității în cadrul activităților didactico-religioase.

          Preacucernicul părinte Marin Sebastian, directorul Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, a prezentat tuturor oferta educațională pentru anul școlar 2022 – 2023, ofertă pe care profesorii de religie o vor aduce la cunoștință elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a, dar și părinților acestora. 

          Doamna metodist Theodora Vild, de la Casa Corpului Didactic Ialomița a prezentat oferta de cursuri de formare pentru profesorii de religie, invitându-i pe aceștia în cât mai multe proiecte și activități, împreună cu elevii lor. 

          Părintele inspector a subliniat rolul pe care îl are profesorul de religie în colaborarea cu preotul din parohie pentru găsirea copiilor cu vocație. S-au dat câteva recomandări în ceea ce privește respectarea Parteneriatelor Școală – Biserică, studierea atentă a legislației și adaptarea demersului didactic la vârsta și nivelul de achiziție al elevilor.

          Părintele inspector Ion Marian a mulțumit Preasfințitului Părinte Vincențiu pentru încrederea acordată în această nouă misiune, părintelui inspector Dragoș Stanciu pentru sprijinul acordat în preluarea prerogativelor și doamnei inspector general pentru profesionalismul și susținerea arătate.

          Înâlnirea s-a încheiat într-un  gând de comuniune, sănătate și dragoste reciprocă.

          A consemnat Preacucernicul Părinte Profesor Inspector Școlar Ion Marian.