ARTICOLE
JAN
27
MON

161 de ani de la Unirea Principatelor Române

Categoria Noutăți    |     19:56

161 de ani de la Unirea Principatelor Române

Galerie foto

Ziua de 24 ianuarie 2020 a fost pentru întreaga suflare românească un prilej de mare bucurie la împlinirea celor 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova (Moldovlahia) și Țara Românească (Ungrovlahia), de la 24 ianuarie 1859, sub conducerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Și Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Protopopiatul Călărași a adus un prinos de rugăciune și mulțumire lui Dumnezeu pentru  binefacerile primite în acești ani de la Mica Unire.

A fost oficiat Te-Deum-ul și parastasul pentru toți făuritorii micii uniri și în special pentru Mitropoliții Sofronie Miclescu al Moldovei și Nifon al Țării Românești, precum și pentruDomnitorul Alexandru Ioan Cuza. Adunarea electivă aMoldovei din 5 ianauarie 1859 de la Iași, prezidată de Mitropolitul Sofronie Miclescu, l-a ales Domnitor pe colonelul Alexandru Ioan Cuza, iar în ziua de 24 ianuarie 1859, după participarea tuturor deputaților la slujba de Te Deum oficiată în Catedrala Mitopolitană din București, Adunarea electivă din Țara Românească, prezidată de Mitropolitul Nifon, a ales în unanimitate pe Domnitorul Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, ca Domn și al Țări Românești. Toți deputații au depus jurământ cu mâna pe Sfânta Evanghelie și sărutând Sfânta Cruce în fața icoanei Preasfintei Treimi.

La finalul acestei activități culturale toți cei prezenți au cântat imnul Hora Unirii, versurile aparținând poetului Vasile Alecsandri.

A consemnat Părintele Achim C.Vergil-Marian, preot II la Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel-Călărași.