ARTICOLE
JAN
16
THU

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului în Parohia Independența

Categoria Noutăți    |     23:45

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului în Parohia Independența

Galerie foto

„Sfântul Ioan Botezătorul îl vestește lumii pe Mântuitorul ca Răscumpărător: «Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii» (Ioan 1, 29). El îndeamnă la pocăință, recomandă întrajutorarea între oameni, îi cheamă pe toți să creadă în Domnul nostru Iisus Hristos și arată superioritatea credinței noi propovăduită de Mântuitorul lumii și recomandă tuturor o viață smerită”. Sfântul Ioan spunea: „Eu vă botez cu apă spre pocăință, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine… Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc”.

Astfel, a doua zi după Sfânta și dumnezeiasca Arătare, adică Botezul Domnului, facem prăznuire de Sfântul Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, cel mai mare dintre profeţi, glasul care strigă în pustie „gătiţi calea Domnului”, turtureaua pustiei care a binevestit primăvara harului, făclia Luminii dumnezeieşti, răsăritul ce a vestit pe Soarele Dreptăţii, ca un înger pământesc şi om ceresc, care stă la graniţa dintre cer şi pământ şi uneşte Vechiul şi Noul Testament

Credincioşii din Parohia Independenta, Protopopiatul Călărași au avut bucuria de a sărbătorii hramul bisericii parohiale, având în mijlocul lor un sobor de preoţi din vecinătate. Alături a fost și Părintele stareț Noapteș Gherasim de la Mănăstirea Radu Negru unde a săvârșit slujba Sfintei Liturghii împreună cu ceilalți preoți slujitori.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Părintele Dr. Rafael Birtașu a rostit un cuvânt de învăţătură despre praznicul sărbătorit. Sfântul Ioan Botezătorul este cinstit ca fiind cel mai mare Sfânt în Biserica Ortodoxă. Mare ascet, postitor și rugător, predicator și botezător pe malurile râului Iordan, Ioan este vestitorul și botezătorul Domnului Iisus Hristos. Sfântul este numit de Iisus „cel mai mare dintre cei născuți din femei”. Sfântul Ioan Botezătorul a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Hristos, de a-L descoperi și a-L face cunoscut lui Israel. Încă de tânăr a fost proroc al pocăinţei, a iubit  înfrânarea şi viaţa aspră din pustia Iordanului.

Biserica Ortodoxă a fixat mai multe sărbători pentru prăznuirea sa, între care zămislirea (23 septembrie), ca botezător (7 ianuarie), ziua naşterii (24 iunie) şi ziua adormirii sale (29 august). La final, părintele paroh Gheorghe Marcian, a adresat cuvinte de mulţumire părintelui staret, preoţilor slujitori, credincioșilor și tuturor celor prezenţi la această sărbătoare a întregului sat. A multumit familiei Anghel Constantin și Elena care au sponsorizat acestă sărbătoare cu 250 de pachete și o agapă pentru preoții slujitori și oficialități.

A consemnat PC Preot Gheorghe Marcian, paroh al parohiei Independența, Protopopiatul Călărași.