ARTICOLE
NOV
16
SAT

Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi

Categoria Noutăți    |     20:27

Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi

Galerie foto

În ziua de luni, 28 octombrie 2019, Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Călărași, Protopopiatul Călărași, a organizat, cu înalta binecuvântare a Preasfinției Sale Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, un pelerinaj la biserica Sfântul Nicolae din localitatea Drăgănescu, județul Giurgiu, la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” și la Catedrala Patriarhală din București, cu un număr de 56 de pelerini.

La biserica Sfântul Nicolae din Drăgăsecu-Giurgiu, am admirat pictura realizată de Preacuviosul Părinte Arsenie Boca de la Prislop în perioada anilor 1967-1983. Marele teolog român, Nichifor Crainic, mărturisea că pictura părintelui Arsenie Boca ”are darul de a-l apropia pe om de biserică, de a ne lumina, de a ne face să problematizăm și să ne gândim la sensul vieții noastre de creștini”.

În contextul dedicării, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2019, ca an omagial al satului românesc, am vizitat și Muzeul Național al Satului ”Dimitrei Gusti” din București. Aici am admirat arhitectura caselor țărănești și a bisericilor de lemn aduse din mai multe regiuni ale țării. Dimitrie Gusti obișnuia să numească acest muzeu ”sunetul trist al clopotelor istoriei României”. Cea mai veche casă este din secolul al XVII-lea, iar cea mai recentă din secolul al XX-lea. Deschiderea oficială a Muzeului Satului a avut loc la 10 mai 1936, în prezența regelui Carol al II-lea. Acest muzeu are patron spiritual pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi.

La Patriarhie am participat la pelerinajul de pe Colina Bucuriei  unde ne-am închinat și rugat sfinților plăcuți lui Dumnezeu: Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou-Ocrotitorul Bucureștilor, Sfintei Mare Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș și Sfântului Ierarh Dionisie Erhan, Episcopul Cetății Albe-Ismail. În Catedrala Patriarhală ne-am rugat și închinat moaștelor Sfinților Împărați Constantin și maica sa Elena și Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul din Eghina.

Dumnezeu, prin sfinții Săi, ne-a binecuvântat cu vreme frumoasă, iar noi am înălțat rugăciuni, pricesne și cântece patriotice la toate obiectivele spirituale vizitate.

Toții pelerinii au primit iconițe cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou-Ocrotitorul Bucureștilor, ca răsplată pentru răbdarea smerită, dovedită prin jertfa sfințită de cinci ceasuri, la rândul pentru sfintele moaște,  de pe Colina Bucuriei.

Încărcați cu darurile Sfântului Duh am pornit spre casele noastre spunând și altora ”cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu” (Mc. 5,19) și  cât de ”Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi” (Psalmul 67,36).  


 

(A consemnat Preacucernicul Preot Achim C. Vergil-Marian, preot II la Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Călărași)