ARTICOLE
AUG
31
SAT

Pelerini prin Dobrogea Martirică

Categoria Noutăți    |     13:35

Pelerini prin Dobrogea Martirică

Galerie foto

Cu purtarea de grijă și binecuvântarea Preasfințitului Părintelui nostru Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Protopopiatul Călărași, localitatea Călărași, a organizat un pelerinaj în zilele de 18 și 19 august 2019 la patru mânăstiri dobrogene: Celic Dere, Saon, Cocoș și Cerbu, precum și o croazieră în Delta Dunării cu un grup de 57 de pelerini.

Mânăstirea Celic Dere (cu hramul Adormirea Maicii Domnului): - această mânăstire și-a luat numele de la pârâul Celic din apropiere, Celic Dere însemnând în limba turcă pârâu de oțel. Ea a fost înființată în anul 1835 de către arhimandritul Atanasie Lisavenco. Aici ne-am închinat la icoanele făcătoare de minuni ale Mântuitorului Hristos și Maicii Domnului.

Mânăstirea Saon (cu hramul Înălțarea Domnului): - a fost înființată în anul 1846 de câțiva călugări veniți de la Mânăstirea Celic Dere. Pictura de pe bolta Sfântului Altar, de pe bolta mare și din pronaos a fost realizată de Părintele Sofian Boghiu de la Mânăstirea Antim din București. Aici am venerat și părticele din moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion de la Halmyris (prăznuiți la data de 08 iulie).

Mânăstirea Cocoș (cu hramul Sfânta Treime și Sfinții Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip): - mânăstirea a fost ridicată între anii 1832-1835, pe locul unui vechi schit de sihaștri, de la 1679, de către arhimandritul Visarion, transilvănean din Făgăraș. La 17 ianuarie 1973 se aduc de la Niculițel și se așează în biserică moaștele Sfinților Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip (prăznuiți la data de 04 iunie). Toți pelerinii am participat la Sfânta Liturghie și ne-ar rugat sfinților mucenici pentru Țara, Biserica și Neamul nostru românesc.

Mânăstirea Cerbu (cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci): - mânăstirea a fost înființată în anul 2000. Aici a fost amenajat un Drum al Crucii și o Golgotă pe panta dealului din apropiere, cuprinzând 14 stații, din care nouă paraclise de formă hexagonală.

Delta Dunării: - pelerinii s-au bucurat de o croazieră cu vaporul în Delta Dunării, admirând flora și fauna, precum și preparatele culinare specifice zonei.

La finalul pelerinajului toți participanții au primit iconițe, cruciulițe și cărți de rugăciuni  din partea organizatorului.

Ajunși pe meleaguri călărășene, cei 57 de pelerini, i-am adus slavă și mulțumire lui Dumnezeu, Preacuratei Maicii Sale, Sfântului Apostol Andrei și tuturor sfinților dobrogeni pentru toate binecuvântările primite în aceste frumoase zile de august.

A consemnat Părintele Achim C. Vergil-Marian, preot II la Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Călărași.