ARTICOLE
AUG
19
MON

Prohodul Maicii Domnului la Parohia Sfânta Mare Muceniţă Anastasia

Categoria Noutăți    |     15:31

Prohodul Maicii Domnului la Parohia Sfânta Mare Muceniţă Anastasia

Galerie foto

Miercuri, 14 august 2019, preoţii slujitori ai Parohiei Sfânta Mare Muceniţă Anastasia din Protopopiatul Călăraşi, au săvârşit Slujba Vecerniei unită cu Litia și Prohodul Maicii Domnului, în prezența a numeroși credincioși, copiii şi tinerii parohiei.

Toţi cei prezenţi au cântat Prohodul formând trei grupe după modelul Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos din Vinerea Sfintelor Patimi.

Prohodul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria, s-a cântat în jurul Epitafului Adormirii Maicii Domnului şi toţi cei prezenţi s-au unit în rugăciune şi evlavie faţă de Maica Vieţii, apoi, Sfântul Epitaf a fost purtat în procesiune împrejurul lăcaşului de cult la fiecare oprire rostindu-se o ectenie.

Prohodul Maicii Domnului este o rugăciune plină de evlavie din cultul Bisericii, ce vorbește despre ridicarea la ceruri a Maicii Vieții, care nu putea să cunoască stricăciunea morții.

Din rugăciunile Prohodului aflăm că sufletul Născătoarei de Dumnezeu a fost primit după moarte în slava lui Dumnezeu, de unde continuă să mijlocească pentru cei credincioși Fiului ei, Domnul nostru Iisus Hristos.

Însă atât sfârşitul pământesc al Maicii Domnului, cât şi pururea-fecioria ei rămân o taină a lui Dumnezeu încă nerevelată minţii omeneşti în toată complexitatea ei. Şi fiind o taină, am spune împreună cu poetul Lucian Blaga: „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii/ Şi nu ucid cu mintea-mi tainele ce se ascund/ În flori, în ochi, pe buze ori morminte”.

Deodată cu această slujire, s-a încheiat şi Campania social-filantropică a lunii august ,,Dăruind vei dobândi”, desfăşurată în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, având un număr total de 30 de beneficiari, care au primit haine, încălţăminte şi alimente.

,,Întru naștere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la viață, fiind Maica Vieții și cu rugăciunile tale izbăvești din moarte sufletele noastre”.

A consemnat preot Dinu Vasile Viorel.