VENITI CREȘTINI LA RUGĂCIUNE CONCURS DE TOACĂ

Cu voia Domnului, iată-ne ajunși la cea de a IX-a ediție a Concursului Național de bătut toaca „Veniti creștini la rugăciune”, care este organizat cu binecuvântarea Preasfintitului Vincentiu Episcopul Sloboziei și Călărașilor.

 

Duminică, 16 iunie 2024, în Duminica a șaptea după Paști, a Sfinților Părinti de la Sinodul I Ecumenic, trei copii din grupul de cateheză „Sfântul Atanasie” al Parohiei Independența, însoțiți de părintele paroh Gheorghe Marcian au participat pentru prima dată la Concursul Național de Toacă „Veniți creștini la rugăciune”.

 

La Parohia Sfântul Spiridon – Ogoru, din Protopopiatul Lehliu, zeci de copii din mai multe județe din țară s-au întrecut într-un concurs aparte – cel de bătut toaca, o îndeletnicire care necesită ureche muzicală și îndemânare. Sunt foarte multe melodii pentru toacă. În multe sate din România, cei care bat toaca sunt copiii. E o apropiere de Dumnezeu, dar și de artă – arta de a cânta la un instrument muzical aparte. Trebuie să ai o ureche muzicală, trebuie să ai și o îndemânare a mâinilor pentru a executa astfel de lucrări.

 

Inițial, oamenii erau chemați la slujbă prin bătaia ciocănelului în ușa bisericii. Ciocănelele, în general, sunt dintr-un material tare, din fag, din stejar, din salcâm, care să rezoneze cu toaca, care obligatoriu trebuie să fie din paltin. Este lemnul care scoate sunetul cel mai bun. Părintele paroh, Cornel Vasilică Andrei, a organizat acest concurs din dorinţa de a atrage copiii spre sfânta biserică însă, an de an acest concurs a luat amploare şi prezintă din ce în ce mai mult interes pentru tinerii pasionaţi de bătutul toacei. Toaca și clopotele sunt singurele instrumente muzicale acceptate de Biserica Ortodoxă.

 

La finalul, concurenții din parohia Independența, au obținut următoarele:Premiul al II-lea tânărului Lisiuc Yannis, cls.a-V-a, iar Ciocoi Mădălin și Zaharia Andrei, de la cls.a- IV- a Mențiune. Ne-am întors acasă bucuroși și emoționați, cu premii câștigate pentru prima dată la un astfel de concurs.

 

Dumnezeu să ne binecuvinteze și să ne sporească toate lucrurile de folos.

 

A consemnat preacucernicul părinte paroh, Gheorghe Marcian, de la parohia Independența, din Protopopiatul Călărași.