Ca în fiecare an, în duminica dinaintea zilei de 1 martie, în Parohia Independența din Protopopiatul Călărași, părintele paroh, Gheorghe Marcian, alături de copiii grupului de cateheză „Sfântul Atanasie”, oferă cu drag mărțișoarele confecționate de ei, mamelor şi bunicelor aflate în biserică, la Sfânta Liturghie, alături și de alte daruri (iconiță, cruce și ceva dulce). Această activitate face parte din Programul Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, prin Concursul Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”. Momentul a fost emoţionant şi plin de bucurie sufletească. Mărţisoarele au fost realizate manual de către copiii grupului de cateheză, cu materiale puse la dispozitie de către părintele paroh, fiind îndrumati de doamna preoteasă, Gheorghe Mariana. Frumoasele mărțișoare s-au înfiripat cu talentul micuților, iar bucuria lor a fost foarte mare când au aflat destinația acestora, mame, bunici, doamne aflate în biserică, cât și persoanelor bolnave aflate în suferință. Încercăm să fim tot timpul atenţi faţă de nevoile copiilor, de dorinţele lor, dar bineînţeles păstrându-i ancoraţi în principiile creştineşti şi în tot ce înseamnă tradiţii, obiceiuri.

Mărţişorul, această „bijuterie” a sufletului şi a inimii omului, prins într-un şnur alb-roşu, este ca un simbol al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii, odată cu venirea primăverii, dar şi al speranţei, fiind dăruit celor dragi pentru a le aduce noroc şi belşug. Astfel, de Ziua Mărţişorului, părintele paroh le-a transmis tuturor doamnelor cele mai frumose gânduri şi urări de sănătate şi fericire!

Tradiţia mărţişorului era întâlnită şi în Roma antică, acolo unde pe 1 martie era sărbătorită primăvara. Sărbătoarea romană coincide şi cu tradiţiile geto-dace privind începuturile primăverii.

Doresc  tuturor femeilor ani mulţi şi binecuvântaţi, cu sănătate şi ajutor mult de la Dumnezeu alături de urarea „O primăvară binecuvântată”!

A consemnat preacucernicul părinte paroh, Gheorghe Marcian, de la parohia Independența, Protopopiatul Călărași.

Related Posts

Sari la conținut