Cateheză despre Înălțarea Sfintei Cruci în Parohia Independența

„Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvintează moștenirea Ta;
biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește.
Și cu Crucea Ta păzeștepe poporul Tău.”
(Troparul Sfintei Cruci)

 

Duminică, 17 septembrie 2023, în parohia Independența din Protopopiatul Călărași a avut loc cateheza duminicală în care părintele paroh Gheorghe Marcian le-a vorbit celor 25 de copii prezenți ai grupului de cateheză, despre semnificația Sfintei Cruci, ca obiect sfânt, semn de închinare și misiune sau cale de urmat.

Având în vedere că Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci în fiecare an pe 14 septembrie, în această duminică am prezentat copiilor, pe înțelesul lor, cât de important este să ne însemnăm cu Sfânta Cruce în toate împrejurările vieții noastre. Copiii au înțeles importanța Crucii în iconomia mântuirii noastre ca semn distinctiv al creștinilor în lume. Mântuirea omului a venit prin cruce, biruind puterea vrăjmașului deschizând omului posibilitatea de a ajunge în Rai.

Aceasta este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. Crucea este cel mai înalt Altar al celei mai înalte Jertfe, răscumpărarea neamului omenesc din stăpânirea morții.

Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creștine, aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului pe Golgota, de aceea este cinstită prin post aspru, fiind totodată considerată și data care vestește sfârșitul verii și începutul toamnei. După ce au înțeles semnificația acestei zile, copiii, îndrumați de doamna preoteasă Gheorghe Mariana, au colorat diferite imagini cu Sfânta Cruce și au realizat colaje cu cruci din diferite materiale.

La finalul catehezei, fiecare copil a primit câte o cruciuliță pentru a o purta la gât, dar și câte o punguță cu dulciuri oferite de către părintele paroh.

A consemnat preacucernicul părinte paroh, Gheorghe Marcian, de la parohia Independența, din Protopopiatul Călărași.

Related Posts

Sari la conținut