Pelerini la mănăstirile din Moldova și Bucovina

În perioada 21-25 august 2023 cu arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, credincioșii Parohiei Independența, din Protopopiatul Călărași au mers în pelerinaj la mănăstirile din Moldova și Bucovina, însoțiți de preotul paroh Gheorghe Marcian. Viața omului este o călătorie continuă a cărei finalitate este împărăția cerurilor, respectiv întâlnirea cu Dumnezeu. In pelerinaj se cuvine să ascultăm cuvântul celor ce înlesnesc comuniunea noastră cu Dumnezeu, cuvânt ce va rodi mai cu spor în locurile unde s-au nevoit întru binecuvântarea noastră Maica Domnului, sfinții, pustnicii ori marii duhovnici ai Ortodoxiei. Pentru un creștin ortodox, întotdeauna pelerinajele sunt prilej de bucurie duhovnicească, întărire în credință și îmbogățire spiritual-duhovnicească, dar și culturală.

 

Astfel, în prima zi, pelerinii au poposit pe rând, în rugăciune, la Mănăstirile Chiroiu, Dridu, Bogdana, Caraclau, Războieni, Vovidenia, Neamț și Schitu Braniște, cu scopul de a-și întări credința și de a-și împrospăta viața duhovnicească.

 

Cea de a doua zi a continuat cu închinare și rugăciune la Mănăstirile   Boroaia, Voroneț, Moldovița, Putna, Sihăstria Putnei, Chilia Sfântului Cuvios Daniil Sihastru, Camarzani, unde maicile ne-au primit cu multă bucurie invitându-ne și la o agapă. Tot în această zi, toți pelerinii s-au bucurat de o plimbare cu Mocănița Moldovița (Hutulca), admirând peisajul de poveste din acea zonă, timp de 3 ore.

 

Cu inima plină și sufletul curat am poposit în ziua a treia  la Mănăstirile Secu, Sihăstria, mormântul părintelui Ilie Cleopa, Agapia, Văratec, Bistrița, Pângărați, Paltin și Petru Vodă, unde am participat la slujba de la miezul nopții.

 

În cea de a patra zi, ajunși pe colinele Iașilor, pelerinii  s-au oprit la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, Catedrala Mitropolitană, Hadâmbu și Mănăstirea Bujoreni, unde am participat la slujba de la miezul nopții.

 

Ziua a cincea a continuat cu participare la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bujoreni, apoi am vizitat Mănăstirile Vladimirești și Sfântul Pantelimon de la Lacul Sărat.

 

Atunci când preotul însoțește grupul de pelerini, se roagă împreună cu ei, îi motivează duhovnicește, oferă explicații și informații pertinente de natură istorico-religioasă, ei devin un singur trup, făcând în acest fel ca pelerinajul să își atingă scopul. Credincioșii se apropie mai mult, își împărtășesc din probleme și caută soluții împreună, de preotul paroh, întorcându-se  din pelerinaje mult mai întăriți duhovnicește, cu mai multe informații atât despre locurile vizitate, cât și despre cei care au pășit înaintea lor pe acolo, care s-au nevoit și s-au rugat pentru întreaga omenire. Hrana aceasta sufletească se reflectă în atitudinea pe care o afișează, pelerinii oferă și celor din jur, familiilor lor, prietenilor, vecinilor, o mică parte din pacea interioară ce le-a cuprins sufletul. Cu siguranță cei care au întâlnit pe Dumnezeu în acele locuri sfinte vor dori să se întoarcă, împărtășind și altora din experiența lor minunată.

 

A consemnat preacucernicul părinte paroh Gheorghe Marcian, de la parohia Independența, Protopopiatul Călărași.

 

Cele mai recente articole