01 SEPTEMBRIE 2023 PROCESIUNE CU ICOANA MAICII DOMNULUI FĂCĂTOARE DE MINUNI ,,TÂNGUIREA MAICII DOMNULUI”

Comunicat de Presă

 

 

În perioada 01 – 03 septembrie 2023, cu Arhiereasca Binecuvântare a Preasfințitului Părinte VINCENŢIU, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Protopopiatul Călărași în colaborare cu Primăria Municipiului Călărași, organizează o Procesiune cu Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Parohia Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Gura Humorului,  Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, spre închinarea și binecuvântarea credincioșilor.

 

Calendarul evenimentelor se va desfăşura după următorul program:

 

Vineri, 01 septembrie 2023:

 

Începând cu ora 16:40, va avea loc primirea Icoanei Maicii Domnului, la Intersecția Străzii Nicolae Titulescu cu strada București, de către Preasfințitul Părinte VINCENȚIU, apoi delegația Arhierească împreună cu soborul de preoţi şi credincioşii, vor pleca într-o procesiune pe ruta Strada Nicolae Titulescu – strada București până la Biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Volna, unde Icoana va fi aşezată într-un baldachin special amenajat, în curtea sfântului lăcaş, spre închinarea tuturor credincioşilor.

 

Programul liturgic:

  • Vineri, 01 septembrie 2023:

 

De la ora 18:30 – slujba Vecerniei și Taina Sfântului Maslu.

  • Sâmbătă, 02 septembrie 2023:

De la ora 07:00 – Sfânta Liturghie.

De la ora 17:00 – Acatistul Maicii Domnului, bucuria tuturor celor necăjiţi

De la ora 18:00 – slujba Vecerniei și Taina Sfântului Maslu.

 

  • Duminică, 03 septembrie 2023:

Începând cu ora 09:00, va fi oficiată Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinţitul Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, alături de un ales sobor de preoți și diaconi.

La acest moment festiv, pe lângă credincioșii prezenți, vor participa şi reprezentanţi ai autorităţilor locale și judeţene.

Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, va rămâne spre închinare până duminică, 03 septembrie 2023, ora 15:00, când delegația parohiei va pleca din Municipiul Călărași.

 

 

ICOANA ,,TÂNGUIREA MAICII DOMNULUI”

FĂCĂTOARE DE MINUNI

DE LA GURA HUMORULUI

 

A fost pictată de renumitul pictor și sculptor Nicolaie Stoica, fiind comandată și plătită de către credincioasa Domnica Cuciurean, văduvă de peste 40 de ani, care și-a vândut pământul și casa din comuna Bilca, iar banii i-a dat bisericii, orfanilor și altor persoane nevoiașe. Era prezentă la toate slujbele bisericii petrecându-și viața în post și rugăciune, pregătind Prescurile pentru Sfânta Liturghie.

Icoana pictată a fost dusă la Sihătria Neamțului, unde a fost sfințită de Arhimandritul Ilie Cleopa, o personalitate a monahismului ortodox, cunoscut în țară dar și peste hotare.

Adusă și daruită Bisericii ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Gura Humorului în anul 1968 în timpul Părintelui Teodor Bodnar, care a salvat această biserică de la darâmare în timpul regimului comunist, a fost așezată spre închinare credincioșilor într-un ancadrament de lemn de stejar, în absida din dreapta a bisericii.

Veştile despre minunile săvârşite de această icoană s-au răspândit destul de repede în Bucovina, în toată țara cât și peste hotare. Ziariști din țară au venit la Gura Humorului spre a se convinge la fața locului de minunile ce aveau loc, luând interviuri la persoanele care au fost binecuvântate și ajutate de această Sfântă Icoană. În urma acestor interviuri aveau să scrie despre minunile ce se săvârșeau la Gura Humorului.

Odată cu renovarea bisericii a fost schimbat ancadramentul icoanei cu unul mai mare, tot de lemn de stejar sculptat în timpul părintelui Mircea Nuțu.

Părintele Teodor Bodnari  a scris o carte în care prezintă o parte din minunile săvârșite de Sfânta Icoană atât în timpul cât a fost paroh, dar și din timpul parohiatului Părintelui Mircea Nuțu. Șirul minunilor săvârșite de Maica Domnului continuă, iar noi o vedem prin credincioșii care vin și cer ajutor, dar în același timp mulțumesc pentru binefacerile primite.

 

Related Posts

Sari la conținut