Ziua Eroilor comemorată în Municipiul Călărași

Joi, 25 mai 2023, în ziua prăznuirii Înălţării Domnului nostru Iisus Hristos, la Cimitirul Central din Municipiul Călăraşi, a avut loc depunerea de coroane la Monumentul Eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti.

Momentul ceremonial a fost deschis de intonarea Imnului de Stat, apoi preacucernicul părinte Vasile Viorel Dinu, Protopop al Protopopiatului Călăraşi, împreună cu un sobor de preoţi a săvârşit slujba de pomenire a eroilor neamului românesc.

La acest eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. Întreg ceremonialul s-a încheiat prin depunerea de coroane la monumentul ridicat în cinstea Eroilor neamului românesc.

Pomenirea eroilor neamului românesc în ziua Praznicului Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos a fost instituită încă de la începutul secolului trecut, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin hotărârea sa din 25 mai 1920, a pus în aplicare Decretul – Lege nr. 1693 din 4 mai 1920, prin care primul Parlament al României Mari şi Regele Ferdinand stabileau în mod expres acest fapt. Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din acel an a fost consfinţită de alte două hotărâri sinodale, din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească.

De asemenea, începând cu anul 2003, prin Legea 379, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, Sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

A consemnat preot Dinu Vasile Viorel, protopop al Protopopiatului Călăraşi.

Related Posts

Sari la conținut