Atelier de încondeiat ouă în Parohia Independența

Continuând tradiția anilor trecuți, sâmbătă, 01 aprilie 2023, la parohia Independenta a fost organizat un nou atelier de încondeiat ouă pentru grupul de copiii de la cateheză.  Micuții au reușit să surprindă în culoare bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Fiecare participant a trasat cu chișița pe ou modelul dorit cu ceară topită. Doamna preoteasă Gheorghe Mariana a coordonat atelierul de încondeiat ouă explicându-le copiilor ce este chișița, din ce este confecționată și cum se folosește.

Încondeierea ouălor este practicată de femei, cu o săptămână înainte de Paște, de obicei în „Joia Mare” și „Vinerea seacă”, în credința că acestea nu se strică. Motivele ornamentației ouălor încondeiate se diferențiază în funcție de localitate. În prezent sunt folosite mai multe culori la încondeierea ouălor, fiecare din ele având un anume simbol și anume: albul este simbol al purității, roșul semnifică viața (culoarea sângelui), albastrul este culoarea cerului și a apei, negrul reprezintă fertilitatea, galbenul reprezintă soarele și aurul, iar liniile pictate pe ouă simbolizează eternitatea.

Oul încondeiat ne transmite bucurie, uimire, smerenie, împăcare, pentru că în ornamentația lui, de fapt, se operează cu simboluri (soare, lună, cruce, etc.). Totodată, copii au învățat semnificația întâmpinării Sărbătorii Pascale și despre Înviere. În tradiția românească, oul simbolizează mormântul lui Iisus Hristos, la  interior fiind ascunsă viața.

Scopul acestei activități a fost acela de a încuraja păstrarea peste generații a tradiției încondeierii ouălor, ca pregătire duhovnicească pentru slăvitul praznic al Învierii Domnului când vom spune: HRISTOS A ÎNVIAT !

A consemnat preacucernicul părinte paroh Gheorghe Marcian, de la parohia Independența, Protopopiatul Călărași.

Related Posts

Sari la conținut