Ziua Jandarmeriei Române celebrată la Călăraşi

Sâmbătă, 01 aprilie 2023, cu prilejul împlinirii a 173 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, preacucernicul părinte Vasile Viorel Dinu, Protopop al Protopopiatului Călăraşi, cu arhiereasca binecuvântare a Preasfinţitului Părinte VINCENŢIU, Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor, a oficiat o slujbă de mulţumire şi preţuire pentru cei care ne ocrotesc  şi veghează la liniştea, pacea şi rânduiala în comunităţile noastre.

Evenimentul a avut loc în Parcul Dumbrava din Municipiul Călăraşi, iar toţi cei prezenţi, şi în special cei mici, au admirat tehnica şi armamentul din dotarea instituţiei, autospecialele folosite în misiuni, precum şi o serie de exerciţii demonstrative.

La finalul manifestărilor au fost înaintaţi în grad mai mulţi subofiţeri din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Călăraşi.

Instituţia Jandarmeriei a apărut în epoca modernă, în cadrul procesului istoric al formării şi dezvoltării societăţii româneşti, din necesitatea existenţei unei forţe menite să acţioneze pentru menţinerea şi realizarea ordinii interne.

La 3 aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica promulga Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor în Corp de Jandarmi, lege care-i dădea statut juridic, legitimând-o în faţa celorlalte arme şi a naţiunii române.

Buna cooperare şi sprijinul acordat de-a lungul vremii de către reprezentanţii Jandarmeriei Călăraşi cu prilejul marilor evenimente bisericeşti din Protopopiatului Călăraşi, precum şi cu ocazia procesiunilor, pelerinajelor, sfinţirilor sau a hramurilor de biserici şi mănăstiri din Protopopiat, au creat o strânsă legătură între această instituţie şi Biserică.

A consemnat preot Vasile Viorel Dinu, Protopop al Protopopiatului Călăraşi.

Related Posts

Sari la conținut