Ziua Drapelului Naţional sărbătorită în Municipiul Călăraşi

Duminică, 26 iunie 2022, preacucernicul părinte Vasile Viorel Dinu, Protopop al Protopopiatului Călărași, a participat la ceremonia religios-militară, în cadrul căreia a binecuvântat Drapelul Naţional, care apoi a fost arborat în mod solemn.

La acest eveniment care a avut loc pe platoul din faţa Consiliului Judeţean Călăraşi au participat autorităţi locale şi judeţene.

Potrivit unei legi din 1998, ziua de 26 iunie a devenit Ziua Drapelului Național, aniversând astfel aceeași zi din 1848, când Guvernul revoluționar al Țării Românești a stabilit ca tricolorul să fie steagul național.

Ordinea culorilor din Drapelul Național, notată începând de la lance, este: albastru, galben, roșu.

Drapelul nostru a fost decretat prima oară ca simbol național de Guvernul revoluționar provizoriu din Țara Românească în data de 14 iunie 1848 (26 iunie conform calendarului nerevizuit), având înscrisă pe el deviza „Dreptate – Frăție”.

A fost sfințit a doua zi în cadrul Marii Adunări Naționale de pe Câmpul Filaretului, numit de atunci înainte Câmpia Libertății.

Potrivit art. 12 al Constituției României, drapelul reprezintă unul dintre simbolurile noastre naționale, alături de Ziua Națională, imnul național, stema și sigiliul țării.

Un istoric de la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din Capitală spune că sunt documente care atestă folosirea ca simbol național a tricolorului românesc dinainte de 1848 și o ceremonie de sfințire a lui care datează din 1834, înainte de Revoluția Pașoptistă.

A consemnat preot Vasile Viorel Dinu, protopop al Protopopiatului Călărași.

 

Related Posts

Sari la conținut