ATELIER DE ÎNCONDEIAT OUĂ ÎN PAROHIA INDEPENDENȚA

În tradiția populară românească, ouăle de Paște sunt considerate un simbol al regenerării și al purificării.

Duminică, 10 aprilie 2022, în Parohia Independența din Protopopiatul Călărași a continuat activitatea de încondeiere a ouălelor, aceasta devenind o tradiție la parohia noastră.

În această perioadă a postului Paștelui ce se împletește într-o frumoasă armonie cu sosirea primăverii,  se transmite si se practică cu credință și cu dragoste tradiția populară româneasca de încondeiere a ouălor cu motive tradiționale specifice sărbătorii Pascale.
Copiii au învățat despre importanța oului încondeiat pentru familia creștină, care era purtătorul sfințeniei. Oul încondeiat ne transmite bucurie, uimire, smerenie, împăcare, pentru că în ornamentarea lui, de fapt, se opereaza cu simboluri (soare, lună, cruce, etc).

Motivele ornamentării ouălelor încondeiate se diferențiază în funcție de localitate, zone, ce se prezintă în mai multe variante. În prezent sunt folosite mai multe culori la încondeierea ouălor, fiecare din ele având un anume simbol și anume: albul este simbol al purității, roșul semnifică viața (culoarea sângelui), albastrul este culoarea cerului și a apei, iar negrul reprezintă fertilitatea, galbenul reprezintă soarele și aurul, iar liniile pictate pe ouă simbolizează eternitatea.

Fiecare copil a desenat în creion pe ou modelul dorit după care au luat cate o unealtă specială numită chișiță care este un bețișor de lemn ce are fixat la unul din capete o pâlnie minuscula confecționată din alamă, prin care este petrecut un fir de păr de porc care se înmoaie în ceară topită și cu care se desenează pe conturul din creion. Copiii au fost coordonați și îndrumați  de doamna preoteasa Gheorghe Mariana.

Prin aceste acțiuni, dorim să fie cât mai cunoscută tradiția populară românească împletită foarte frumos cu credința ortodoxă, pentru ca în fiecare an tot sufletul creștinesc să întâmpine cu frică de Dumnezeu cu credință și cu dragoste Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos spre bucuria vieții veșnice.

Nădăjduim că vom reuși să organizăm, și alte activități pentru promovarea valorilor autentice românești, spre slava lui Dumnezeu.

A consemnat părintele Marcian Gheorghe, paroh al parohiei Independența, din Protopopiatul Călărași.

Related Posts

Sari la conținut