Rugăciunea în viața mea – Rugăciunea prin cântec

Mântuiește, Doamne, poporul Tău, și binecuvântează moștenirea Ta, biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu Crucea Ta păzește pre poporul Tău.” (Troparul Sfintei Cruci)

Cu arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, în Duminica Sfintei Cruci (27 martie 2022) a continuat proiectul „Rugăciunea în viața mea” la parohia Independența, din Protopopiatul Călărași, cu cea de a cincea activitate catehetică intitulată „Rugăciunea prin cântec”. Toți copiii prezenți la această activitate au participat la oficierea Sfintei Liturghii, în cadrul căreia ei s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Cei 25 de copii din cadrul grupului catehetic s-au implicat în mod benevol la fiecare activitate, primind cu bucurie învățătura despre rugăciunea domnească, Tatăl nostru, pe care Însuși Fiul lui Dumnezeu a trimis-o oamenilor prin viu grai spre a ști cum să ne rugăm și ce să cerem de la Dumnezeu spre folos.

În cadrul activității cu tema „Rugăciunea prin cântec”  tinerii au învățat cântarea bisericească ortodoxă „Cuvine-se cu adevărat” pe care o adresăm Născătoarei de Dumnezeu ca fiind una ce se cântă în mod deosebit în cultul bisericesc, în cadrul Sfintei și dumnezeieștii Liturghii. Cu glasuri de copii izvorâte din suflete tinere, armonios cantată, prin această rugăciune se aduce cinstire Maicii Domnului prin frumusețea artei muzicale.

De asemenea, au mai fost cântate și rugăciunea „Tatăl nostru”, „Roagă-te și  crede”, „O rugăciune către Maica Domnului”, „Veniți creștini la rugăciune”, și au fost recitate și rugăciuni de către cei mici, o fetiță interpretând priceasna „Cruce sfântă părăsită”.

Tatăl nostru este una dintre rugăciunile de bază ale creștinătății, comună tuturor confesiunilor creștine datorită faptului că se regăsește în textul evangheliilor sinoptice. Copiii au înțeles că prin muzică, rugăciunea comună cântată la sfintele slujbe de către credincioși se aseamănă cântărilor îngerești în ceruri și ne apropie mai mult de Dumnezeu și Împărăția Lui.

Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, și sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim.”

A consemnat părintele Gheorghe Marcian, paroh al parohiei Independența, din Protopopiatul Călărași.

Related Posts

Sari la conținut