Cateheză demonstrativă despre Sfânta Cruce la parohia Independența

,,Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine să își ia crucea și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34)

 

Cu arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, în Parohia Independența din Protopopiatul Călărași, în ziua de joi, 23 septembrie 2021, a fost susținută  de către părintele paroh Gheorghe Marcian cateheza demonstrativă cu tema ,,Sfânta Cruce – semnul biruinței”.

Prezentarea făcută de către preacucernicul părinte paroh a avut un conținut teologic, scripturistic și patristic, atenția celor 35 de elevi participanți fiind captată datorită modalității interactive de abordare a temei.

Părintele le-a prezentat copiilor și celor prezenți mai întâi de toate, Sfânta Cruce care este un semn creștin, distinct și distinctiv. Toate religiile lumii, din trecut și de azi, au avut și au semen și simboluri specifice: unele corpuri cerești (soarele, luna, stelele), altele corpuri și figuri de animale, iar altele obiecte de tot felul.

Deosebit de toate religiile și celelalte organizații omenești, creștinismul se prezintă în fața lumii, de douăzeci de veacuri, cu cel mai simplu, dar și cel mai mare dintre semne: Sfânta Cruce. Pentru că SfântaCruce nu este un symbol mitologic, o idee, un obiect magic ori artistic, ci Altar, pe care Iisus Hristos S-a jertfit, ca să ne mântuiască.

Trebuie să reținem, de asemenea, că în ierarhia liturgică Sfânta Cruce se situează imediat după Maica Domnului și înaintea Sfinților.

Să ne amintim că la încheierea unor slujbe (la otpust), se rostește: „Hristos – Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale, cu puterea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci și cu ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască…”. Înțelegem, astfel, că Hristos ne mântuiește și cu puterea Crucii.

Tratarea temei noastre s-a referit la cele trei semnificații – (Crucea ca obiect -Crucea ca semn de închinare –  Crucea – cale/misiune ) și la locul Crucii în cultul ortodox.

În cadrul acestei ore de cateheză a avut loc și un atelier de lucru prin care copiii coordonați de doamna preoteasă Gheorghe Mariana au confecționat cruci din diferite materiale și au interpretat priceasna ,,Cruce sfântă părăsită” și ,,Mântuiește Doamne poporul Tău”.

La această activitate ne-am bucurat de prezența domnului inspector responsabil cu catehizarea parohială, Tănase Alexandru Ștefan și a părintelui Dinu Vasile Viorel, Protopop al Protopopiatului Călărași, care au ținut câte un cuvânt de învățătură celor prezenți, precum și de prezența preoților din Cercul pastoral – misionar nr. 7.

În încheiere, părintele a  pomenit faptul că așezarea în practică a învățăturilor despre Sfânta Cruce înseamnă recunoștință față de jertfa Mântuitorului de pe Golgota, printr-o închinare corectă, prin credință în puterea ei de mântuire și prin mărturisire liturgică, dimpreună cu întreaga suflare creștină: „Crucii Tale ne închinăm, Hristoase, și sfântă învierea Ta o lăudăm și o mărim!” (Înălțarea Sfintei Cruci, Laude).

Toți copiii prezenți au primit  din partea preotului paroh iconițe și cruciulițe, iar din partea domnului inspector revista ,,Bărăganul Ortodox”.

La final au servit suc, plăcintă și gogoși, pregătite de către doamna preoteasă.

A consemnat preot paroh Gheorghe Marcian.

 

Related Posts

Sari la conținut