Credincioșii din Parohia Vlad Țepeș în pelerinaj la mănăstirile din Tulcea

          Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preacucernicul Părinte Vasile Petre a organizat în data de 17 August 2021, un pelerinaj pentru credincioși parohiei Vlad Țepeș, la mănăstirile Celic Dere, Saon, Cocoș și Valea Teilor din județul Tulcea.

          Înainte de plecare, părintele le-a vorbit credincioșilor despre rolul pelerinajului în viața duhovnicească a creștinului. 

          După rostirea rugăciunii de călătorie, grupul de pelerini s-a îndreptat spre Mănăstirea Celic Dere, așezământ ce a fost înființat în anul 1835 de arhiereul Athanasie Lisivenco. Numele este luat de la pârâul Celic Dere, care în limba turcă înseamnă ,,pârâiașul de oțel”.

          Următorul popas a fost la Sfânta Mănăstire Saon, cu hramul Înălțarea Domnului, fiind mănăstire de măicuțe și este situată în comuna Niculițel.

          Pelerinajul a continuat la Sfânta Mănăstire Cocoș. Denumirea și-a luat-o de la „Dealul Cocoșului” din apropriere. Întemeietorul mănăstirii a fost Arhimandritul Visarion, român de prin părțile Făgărașului, ajutat de ucenicii săi Gherontie si Iasaia. Impresionat de frumusețea locurilor și de pădurile de tei din preajmă  a răscumpărat locul de la o proprietate musulmană. 

          Ultimul popas a fost la Mănăstirea Valea Teilor, situată printre munții și dealurile Dobrogei. Lăcașul a început să fie ridicat în anul 2006 și poartă hramul Izvorul Tămăduirii.

          Pentru credincioși pelerinajul a însemnat o activitate duhovnicească și culturală, în care au descoperit lucrarea spirituală și culturală desfășurate în mănăstirile dobrogene.

A consemnat Preot Paroh Vasile Petre.

 

Related Posts

Sari la conținut