Sfințire de Chivote la Parohia Sfânta Mare Muceniță Anastasia

            Duminică, 20 iunie 2021, în ziua Praznicului Pogorârii Sfântului Duh, după săvârșirea Sfintei Liturghii, preoții slujitori ai Parohiei Sfânta Mare Muceniță Anastasia din Protopopiatul Călărași au sfințit chivotele bisericii, acestea fiind supuse unui proces de restaurare integrală. 

            Chivotul sau artoforiul, numit uneori și pixidă sau tabernacol, este o cutie de metal prețios, care are forma unei bisericuțe, de obicei o copie miniaturală a bisericii respective, și stă totdeauna pe Sfânta Masă, păstrându-se în ea Sfânta Împărtășanie pentru bolnavi, precum și Sfântul Agneț pentru Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, de la sfințirea până la folosirea lui.

            Chivotul ne aduce aminte de vasul sau năstrapa de aur cu mană, care se păstra în Chivotul sau Sicriul Legii din Templul Vechiului Testament (Evrei 9, 4). Multe dintre vechile chivote, păstrate în muzeele publice și în cele mănăstirești, constituie opere de artă, prin măiestria realizării lor și prin finețea chipurilor și a scenelor reprezentate pe fețele lor.

            Preoții slujitori au mulțumit donatorilor care au făcut posibilă această bucurie. 

            A consemnat preot Vasile Viorel Dinu, protopop al Protopopiatului Călărași.

 

Related Posts

Sari la conținut