Praznicul Înălțării Domnului și Ziua Eroilor sărbătorite la Parohia Sfânta Mare Muceniță Anastasia

          Joi, 10 iunie 2021, după oficierea Sfintei Liturghii în cinstea prăznuirii Înălţării Domnului nostru Iisus Hristos, preoții slujitori de la Parohia Sfânta Mare Muceniță Anastasia din Municipiul Călărași, au săvârșit slujba de pomenire pentru Ziua Eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti. 

          Pomenirea eroilor neamului românesc în ziua Praznicului Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos a fost instituită încă de la începutul secolului trecut, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin hotărârea sa din 25 mai 1920, a pus în aplicare Decretul– Lege nr. 1693 din 4 mai 1920, prin care primul Parlament al României Mari şi Regele Ferdinand stabileau în mod expres acest fapt. Hotărârea Sfântului Sinodal Bisericii Ortodoxe Române din acel an a fost consfinţită de alte două hotărâri sinodale, din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească.

          De asemenea, începând cu anul 2003, prin Legea 379, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, Sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

          La finalul slujbei de pomenire, preacucernicul părinte Vasile Viorel Dinu, a reamintit credincioșilor prezenți că la fiecare Sfântă Liturghie săvârșită în bisericile ortodoxe sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei creștine, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. 

          Să plecăm genunchii şi inimile noastre pentru pioasa reculegere în faţa eroilor noştri, ctitori ai veşniciei româneşti şi să lăsăm să cadă o lacrimă de recunoştinţă, în rugăciunea noastră pentru veşnica lor odihnă!

          A consemnat preot Dinu Vasile Viorel, protopop al Protopopiatului Călăraşi.

Related Posts

Sari la conținut