Comunicat de presă – Marșul pentru viață 2020 „Pentru viață. Pentru părinți. Pentru copii”

Comunicat de presă

 

Marșul pentru viață 2020 „Pentru viață. Pentru părinți. Pentru copii”

 

Duminică, 17 mai 2020, ora 1800

 

Marșul pentru viață 2020 „Pentru viață. Pentru părinți. Pentru copii”, aflat la cea de-a X-a ediție națională, care trebuia să aibă loc sâmbătă, 28 martie 2020, a fost reprogramat duminică, 17 mai, de Ziua Națională a Familiei, ca urmare a interzicerii evenimentelor publice.

 

Marșul pentru viață 2020 online – București este organizat de Asociația Studenți pentru viață, în parteneriat cu Asociația România pentru viață și începe duminică, 17 mai, la ora 18.00, LIVE pe pagina de Facebook Marșul pentru viață București și pe site-ul www.marsulpentruviata.ro.

 

Evenimentul se dorește a fi o întâlnire online cu cei care ar fi vorbit pe o scenă din București, anume: Eliza-Maria Cloțea – Președintele Asociației Studenți pentru viață, Alexandra Nadane – Președintele Asociației România pentru viață, Lavinia Stan – coach parental și mamă a șase copii, Adelina Fronea – Președintele Asociației LifeCall, Alex Ilie – Director Executiv la Alianța România fără Orfani și tatăl a patru copii adoptați. Discursurile vor fi urmate de concertul Live for Life, susținut de Raluca Blejușcă, Ioana Picoș și Ana Teodora.

 

De asemenea, va fi și o gală în ziua de joi, 21 mai 2020, numită Gala susținătorilor vieții, care va fi tot online, la ora 19.00, live pe pagina Marșului pentru viață București. Se pregătește o ediție specială, în care vor fi prezenți oameni care construiesc proiecte pro-viață cu dedicare.

 

Înainte de Gală, sunt propuneri pentru cinci activități pro-viață online foarte importante:

 

1. Distribuirea de articole, mărturii și bannere pro-viață pe rețelele de socializare;

 

2. Tipărirea uneia dintre pancartele pro-viață de pe site-ul www.marsulpentruviata.ro sau desenarea unei pancarte pro-viață. Se pot face fotografii sau clipuri video ce pot fi postate pe rețelele de socializare, fiind folosit hashtag-ul #mpv2020online.

 

3. Realizarea unor desene, pancarte, bannere online, clipuri, eseuri și poezii despre familie și înscrierea acestora la concursurile „Românii au talent pro-viață 2020”, organizat de România pentru viață.

 

4. Înscrierea la proiecția filmului „Unplanned”, care va avea loc vineri, 15 mai, la ora 19.00. Proiecția filmului va fi urmată de o dezbatere pe Zoom moderată de Emanuel Buta. Pentru înscrieri se trimite mail la comunicare@romaniapentruviata.ro.

 

5. Pentru părinți, aceștia își pot înscrie copiii la atelierul „Spune-mi o poveste pentru suflet”, susținut de Ioana Revnic duminică, 17 mai, la ora 12.00. Pentru înscrieri, se trimite mail la spuneopovestepentrusuflet@gmail.com.

 

Astfel, se reia și în acest an apelul ca societatea să creeze instrumente prin care să sprijine femeia în criză de sarcină, precum:

 

• acordarea, după a 14-a săptămână de sarcină, a unei indemnizații pentru femeia însărcinată, care să o sprijine în acoperirea nevoilor speciale care apar în perioada sarcinii;

 

• înființarea de centre de sprijin pentru femeile însărcinate, unde femeile în criză de sarcină să poată beneficia, la cerere, de consiliere psihologică gratuită și de sprijinul unui asistent social specializat în criza de sarcină;

 

• crearea posibilității legale ca femeia însărcinată care consideră că nu poate crește copilul să îl încredințeze spre adopție imediat după naștere, după modelul adopției începute în perioada de sarcină care este utilizat în SUA, Marea Britanie, Australia;

 

• valorizarea, în societate, a tuturor celor implicați în adopție, în vederea eliminării mentalității disprețuitoare la adresa copiilor adoptați, a părinților adoptivi și, mai ales, la adresa mamelor sau a părinților care își încredințează copiii spre adopție când consideră că nu se pot ocupa corespunzător de creșterea acestora;

 

• legiferarea posibilității, la cererea mamei care a pierdut sarcina, de a înmormânta legal copilul; posibilitatea oficierii la cerere a unei slujbe religioase adecvate, cum se procedează în cazul copiilor decedați la scurt timp după naștere și nebotezați.

 

În lume, Marșul pentru viață a fost organizat pentru prima dată la Washington. D.C., în 22 ianuarie 1974. În România, a fost organizat pentru prima dată la Timișoara, în 2008.

 

Evoluția numărului de organizări ale Marșului pentru Viață în ultimii ani:

 

2013 – 23 de orașe din România;

 

2014 – 40 de orașe din România;

 

2015 – 79 de orașe (77 din România, 2 din Republica Moldova);

 

2016 – 130 de orașe (110 din România, 20 din Republica Moldova);

 

2017 – 287 (138 de orașe din România și 149 localități din Republica Moldova);

 

2018 – 300 de orașe din România și din Republica Moldova;

 

2019 – 500 de orașe din România și din Republica Moldova.

 

Biroul de Presă

 

al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor