Centenarul Marii Uniri sărbătorit în Municipiul Călărași

Sâmbătă, 1 Decembrie 2018, preacucernicul părinte Ilie Ramon-Eugen, Protopop de Călărași, împreună de un sobor de preoţi, a oficiat slujba de Te Deum pentru Centenarul Marii Uniri de la 1918 şi a participat la parada militară, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene în zona Pieţei Orizont şi anume la Monumentul Eroilor.

 

Festivitatea ceremonială a fost deschisă prin oficierea slujbei de Te-Deum, apoi a avut loc o prezentare a dotărilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” din Călăraşi, Jandarmeriei şi Poliţiei. La acest eveniment a participat și Corul Mihail Vulpesc al Protopopiatului Călărași, care în acordurile Fanfarei a intonat Imnul de Stat al României și a interpretat cântece patriotice la momentul depunerii coroanelor.

 

Între anii 1866-1947, Ziua Națională a României era marcată în data de 10 mai, deoarece Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877,Carol a proclamat, în faţa Parlamentului, independenţa României.

 

În data de 30 decembrie 1947, când a fost proclamată Republica Populară Română, ziua de 24 august a devenit Ziua Naţională.

 

Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca Zi Națională și sărbătoare publică în România.

 

Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi oficiali (reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate româneşti) şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului (îmbrăcaţi în haine de sărbătoare și cu steaguri tricolore în frunte), a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unire a tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.

 

Prin urmare, ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru unitate naţională şi marchează momentul creării României Mari.

 

În toate bisericile din Episcopia Sloboziei și Călărașilor a fost oficiată slujba de Te-Deum la Ziua Națională a României, prin care s-au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra poporului român unit de 100 de ani într-o singură țară românească și creștină.

 

La ora 10:00, clopotele tuturor lăcașurilor de cult ortodoxe din Protopopiatul Călărași au fost trase timp de trei minute.

 

A consemnat preot Dinu Vasile Viorel, secretar al Protopopiatului Călărași.