Ziua Armatei Române sărbătorită și în Municipiul Călărași

Joi, 25 octombrie 2018, de Ziua Armatei Române, a avut loc la Monumentul Eroilor din Municipiul Călăraşi, o ceremonie militară.

Cu această ocazie, Preacucernicul Părinte Ilie Ramon-Eugen, Protopop de Călăraşi, însoţit de un sobor de preoţi, a oficiat slujba de pomenire în cinstea eroilor jertfiţi pe câmpurile de luptă în cel de-al doilea război mondial. La ceremonie au participat atât oficialităţi locale cât şi judeţene.

În cadrul manifestării, domnul George Iacob, Prefect al Judeţului Călăraşi, a ţinut un cuvânt despre cinstea ce trebuie să le o acordăm eroilor jertfiţi pentru apărarea demnităţii şi libertăţii neamului românesc. La sfârşitul ceremoniei a avut loc o frumoasă paradă militară.

Data de 25 octombrie, în care este serbată Ziua Armatei României, marchează eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupaţia hortisto-fascistă, care s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajaţi nemijlocit în luptă, între 23 august şi 25 octombrie 1944.

Dintre aceştia au fost ucişi sau răniţi circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

De Ziua Armatei este arborat Drapelul naţional la sediile instituţiilor militare, se ridică Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi sunt organizate ceremonii militare şi activităţi comemorative în garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţii şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării. 

A consemnat preot Dinu Vasile Viorel, secretar al Protopopiatului Călăraşi.

Related Posts

Sari la conținut