Ziua României sărbătorită în Municipiul Călărași

Vineri, 1 decembrie 2017,preacucernicul părinte Ilie Ramon-Eugen, Protopop de Călărași, împreună de unsobor de preoţi și diaconi, a oficiat slujba de Te Deum pentru Ziua Naţionalăşi a participat la parada militară, alături de reprezentanţi ai autorităţilorlocale şi judeţene în zona Pieţei Orizont şi anume la Monumentul Eroilor.

Festivitatea ceremonială a fostdeschisă prin oficierea slujbei de Te-Deum, apoi a avut loc o prezentare adotărilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei”dinCălăraşi, Jandarmeriei şi Poliţiei.

Între anii 1866-1947, Ziua Națională a României era marcatăîn data de 10 mai, deoarece Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depusîn ziua de 10 mai 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative aPrincipatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877,Carol a proclamat, în faţa Parlamentului, independenţa României.

În data de 30 decembrie 1947, când a fost proclamatăRepublica Populară Română, ziua de 24 august a devenit Ziua Naţională.

Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată depreședintele României și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca Zi Națională și sărbătoare publicăîn România.

Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, AdunareaNaţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi oficiali(reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitateromâneşti) şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurileArdealului şi Banatului (îmbrăcaţi în haine de sărbătoare și cu steaguritricolore în frunte), a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unireatuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurileMureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cuRomânia.

Prin urmare, ziua de 1 Decembrie 1918 încununeazălupta românilor transilvăneni pentru unitate naţionalăşi marchează momentul creării României Mari.

A consemnat preot Dinu VasileViorel, secretar al Protopopiatului Călărași.

Related Posts

Sari la conținut