Ziua Eroilor comemorată în Municipiul Călărași

Joi, 25 mai2017, în ziua prăznuirii Înălţării Domnului nostru Iisus Hristos, la CimitirulCentral din Municipiul Călăraşi, a avut loc depunerea de coroane la MonumentulEroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei şi a credinţeistrămoşeşti.

Festivitateaceremonială a fost deschisă de intonarea Imnului de Stat, apoi PreacucerniculPărinte Ilie Ramon-Eugen, Protopop de Călăraşi, împreună cu un sobor de preoţia săvârşit slujba de pomenire a eroilor neamului românesc.

La acesteveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. Întreg ceremonialul s-a încheiat prindepunerea de coroane la monumentul ridicat în cinstea Eroilor neamuluiromânesc.

Pomenirea eroilor neamuluiromânesc în ziua Praznicului Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos a fost instituită încă de la începutulsecolului trecut, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prinhotărârea sa din 25 mai 1920, a pus în aplicare Decretul– Lege nr. 1693 din 4 mai 1920, prin care primulParlament al României Mari şiRegele Ferdinand stabileau în mod expres acest fapt. Hotărârea Sfântului Sinodal Bisericii Ortodoxe Române din acel an a fost consfinţită de alte douăhotărâri sinodale, din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fostproclamată ca sărbătoare națională bisericească.

De asemenea, începând cuanul 2003, prin Legea 379, privindregimul mormintelor şi operelor comemorative de război, Sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos afost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

A consemnatpreot Dinu Vasile Viorel, Secretar al Protopopiatului Călăraşi.

Related Posts

Sari la conținut