02-04 Septembrie 2016 PROCESIUNE CU ICONA MAICII DOMNULUI CU PRUNCUL DE MÂNĂ DE LA MĂNĂSTIREA SIHĂSTRIA VORONEI DIN MITROPOLIA MOLDOVEI ȘI BUCOVINEI

02-04 Septembrie 2016

PROCESIUNE CU ICONA MAICII DOMNULUI CU PRUNCULDE MÂNĂ DE LA MĂNĂSTIREA SIHĂSTRIA VORONEI DIN MITROPOLIA MOLDOVEI ȘI BUCOVINEI

Comunicat de Presă

În perioada 02 – 04 septembrie 2016, cu arhiereasca binecuvântare și implicarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor,Protopopiatul Călărași în colaborare cu Primăria Municipiului Călărași,organizează o procesiune cu Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de mână de laMănăstirea Sihăstria Voronei, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, spre închinareași binecuvântarea credincioșilor din județul Călărași.

Calendarul evenimentelor se va desfăşura după următorul program:

Vineri, 04 septembrie2015:

La ora 17:00, va avea loc primirea Icoanei Maicii Domnului cu Pruncul demână la Intersecția cu Strada Nicolae Titulescu – strada București – de cătrePreasfințitul Părinte VINCENȚIU,apoi delegația arhierească împreună cu soborul de preoţi şi credincioşii, vorpleca într-o procesiune pe ruta Strada Nicolae Titulescu – strada Bucureștipână la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Volna, unde IcoanaMaicii Domnului va fi depusă într-un baldachin în curtea sfântului lăcaş,alături de Racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Nectarie de la Eghina spreînchinare tuturor credincioşilor.

De la ora 19:00 – Acatistul Maicii Domnului, slujba Vecerniei Priveghere și TainaSfântului Maslu.

– Sâmbătă, 03 septembrie 2016:

De la ora 07:00–10:00 – Acatistul Maicii Domnului șiSfânta Liturghie.

De la ora 18:00 – slujba Vecerniei și Acatistul Maicii Domnului și Taina Sfântului Maslu.

– Duminică, 04 septembrie 2016:

Începând cu ora 09:00, va fisăvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinţitul Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei șiCălărașilor, alături de un ales sobor de preoți și diaconi.

Împreună rugători vor fi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţeneşi credincioşi. Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de mână de la MănăstireaSihăstria Voronei, va rămâne spre închinare până duminică, 04 septembrie 2016,ora 13:00, când delegația va plecadin Municipiul Călărași.

Între reprezentările Maicii Domnului, la mănăstirea Sihăstria Voronei seaflă o icoană care o înfăţişează cu Pruncul de mână.

Este o icoană unică între icoanele de acest fel şi, totodată, unică în ţaranoastră prin forma de reprezentare, pictată de schimonahul Vladimir Machidon,vieţuitor în această mănăstire, între anii 1861-1876.

Putem considera că pictorul, prin această reprezentare, a căutat săsugereze mamelor că au datoria de a îndruma şi călăuzi copiii pe căileîntortocheate ale vieţii, lăsându-le totodată şi posibilitatea de a-şimanifesta liberul arbitru. Altă interpretare ar putea fi Întoarcerea dinEgipt sauMaica Domnului cu Pruncul străbătând lumea. Părerile sunt împărţite.

O caracteristică a acestei icoane este faptul că, privitorul are senzaţiasau certitudinea, depinde de starea sufletească în care se află atunci când opriveşte din faţă, că Maica Domnului îşi aţinteşte ochii asupra lui.

Icoana nu a fost restaurată niciodată şi deşi culorile şi-au mai pierdutdin strălucirea de început, chipul Maicii Domnului şi al Mântuitorului îşipăstrează claritatea peste ani.

Fiecare mână de ajutor pe care ne-o întinde, Maica Domnului ne repetăneîncetat nemuritoarea ei chemare: ,,Oameni buni, să faceți tot ce v-a zis Elsă faceți!”. E ca și cum ar zice: fiți aproape de Dumnezeu, fiți aproape uniide alții! În aceasta se cuprinde toată Evanghelia.

O, Maică Preacurată, ajută-ne să împlinim cuvântul Fiului Tău șiDumnezeului nostru. Amin!

Preasfințitul Părintele nostru VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei șiCălărașilor, a acordat arhiereasca binecuvântare de a realiza aceastăProcesiune pentru a răsplăti evlavia credincioşilor din toate parohiileJudețului Călărași, ca aceștia închinându-se la Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de mână, să le fie călăuză şi rugătoare înaintea lui Dumnezeu-Fiulpentru mântuirea sufletelor noastre.

Biroul de Presă al

Protopopiatului Călărași

Related Posts

Sari la conținut