Copii din Protopopiatul Călăraşi prezenţi la Festivalul de Toacă din oraşul Victoria

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călăraşilor şi cu purtarea de grijă a Preacucernicului Părinte Ramon-Eugen Ilie, Protopopul Călăraşilor, între 8-10 iulie2013, o delegaţie din Protopopiatul Călăraşi condusă de Preacucernicul Părinte Nemţanu Ionuţ de la Parohia Satnoieni, alături de trei copii, a participat la ediţia a IX-a, a Festivalului Internațional de toacă şi clopote ,,CÂNTECUL CARE ZIDEŞTE “ din orasul Victoria, judeţul Braşov.

 

Festivalul este organizat de Parohia Victoria 2 din Protopopiatul Făgăraş, prin strădania Preacucernicului Părinte paroh Smădu Octavian.

 

Manifestarea a debutat cu sosirea celor 150 de copii participanți din 30 de judeţe ale ţării, alături de copiii din ţările ortodoxe surori Bulgaria, Ungaria, Polonia, Ucraina și Serbia. Toţi invitaţii au participat la slujba Vecerniei după care fiecare preot a prezentat zona de provenienţă a delegaţiei precizându-se atât repere bisericeşti cât şi de istorie naţională. În aceeaşi seară toţi participanţii merg la o aşa-zisă şezătoare unde se face un foc de tabără se cântă doine şi pricesne bisericeşti.

 

Întrecerea propriu-zisă a început printr-un concert de muzică populară susținut de artişti ai locului, după care a avut loc parada costumelor populare deoarece fiecare copil trebuie să poarte straie populare din zona pe care o reprezintă, apoi copiii şi-au arătat măiestria în sunetul de toacă și al clopotelor.

 

Protopopiatul Călaraşi a fost reprezentat de trei copii: Nemţanu Cosmin 7 ani, Chiţu Nicoleta 12 ani şi Baldovin Ramona 13 ani.

 

Tot din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor a paricipat și o delegaţie a Protopopiatului Feteşti condusă de Preacucernicul Părinte Hangu Gheorghe de la parohia Borcea 1 alături de doi participanti:Leuştean Nicolae 10 ani şi Panait Florin 11 ani.

 

Festivalul s-a bucurat de prezenţa Preasfintitului Părinte Andrei Făgărăşanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului care a felicitat toţi participanţii dăruindu-le tuturor premii constând în diplome de participare, dulciuri și cărți de teologie.

 

După premiere a avut loc o expoziție de icoane pe sticlă, după care toţi invitaţii au participat la o agapă frățească prin grija părintelui organizator.

 

Aces festival a fost organizat mai întâi la nivel național în 2001, iar din 2005 are caracter internațional iar din 2007 este marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii și Mărci și totodată este și model pentru alte întreceri asemănătoare cum ar fi și Festivalul ,,Toaca tăria cerului” al Protopopiatului Călăraşi.

 

[https://sf-esc.ro/files/images//2014/01/09072013009_big.jpg”] [https://sf-esc.ro/files/images//2014/01/09072013036_big.jpg”] [https://sf-esc.ro/files/images//2014/01/09072013084_big.jpg”] [https://sf-esc.ro/files/images//2014/01/09072013098_big.jpg”] [https://sf-esc.ro/files/images//2014/01/09072013136_big.jpg”]

 

Cele mai recente articole